Description
Η σόγια ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σόγιας, οπως κιτρινη , πρασινη , μαυρη . Είναι το μόνο φυτικό προϊόν που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, αντίστοιχη με αυτή που βρίσκουμε μόνο σε προϊόντα ζωικής προέλευσης και είναι το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης που περιέχει και τα 22 αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινο οργανισμός.
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η σόγια έχει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως:
- Συμβάλλει στην προστασία από την οστεοπόρωση, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση και κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Έχει αντιοξειδωτική δράση χάρη στις ισοφλαβόνες που περιέχει. Οι ισοφλαβόνες είναι φυτικά χημικά που ρυθμίζουν τις ορμόνες στον οργανισμό και αποτρέπουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών.
- Υπάρχουν ενδείξεις ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Τα παραπάνω βέβαια ισχύουν όταν η σόγια καταναλώνεται με μέτρο και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες βασικές ομάδες τροφίμων.
Τα περισσότερα συσκευασμένα προϊόντα περιέχουν παράγωγα σόγιας, όπως λεκιθίνη σόγιας, σογιέλαιο και αλεύρι σόγιας. Επίσης, πρωτεΐνη σόγιας υπάρχει σε πολλές τροφές, όπως δημητριακά, ζυμαρικά και αναψυκτικά διαίτης.